Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ve Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Avrupa, Güney Kıbrıs, İsrail, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi bölgedeki ortak ülkelerin çıkarları doğrultusunda “Suriye’deki yeni durumu haritalandırmak, ortak cephe oluşturmak ve etki alanı yaratmak” amacıyla yoğun temaslarda bulunuyor. Politis, “Ortak Cephe İçin Seri Temaslar” başlıklı haberinde, Hristodulidis ve Kombos’un Lübnan’a yapmış oldukları ziyaretin Suriye özelinde bölgedeki durumu değerlendirme odaklı olduğuna dikkat çekti.
Haberin ayrıntılarına göre, Hristodulidis, Lübnan ziyaretinden önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefon görüşmeleri yaptı. Bu görüşmelerde Lübnan Devlet Başkanı’nı bir sonraki Avrupa Birliği zirvesine davet etme kararı alındı.
Rum Dışişleri Bakanı Kombos, Hristodulidis’in yeni seçilen Lübnan Devlet Başkanı Joseph Aoun ile görüşmek üzere Lübnan’a giden ilk AB üyesi devlet başkanı olduğunu belirterek, bunun Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolü açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı. Hristodulidis, Lübnan’a gitmeden önce Macron ve von der Leyen ile görüştüğünü hatırlatarak, Lübnan için bir yol haritası belirleyip AB’nin desteğine sunulması gerektiğini belirtti.
Hristodulidis, Aoun’a Lübnan için vizyonunu ve planlarını anlatması amacıyla Brüksel’deki bir Avrupa Konseyi toplantısında bir araya gelmeyi önerdi ve Güney Kıbrıs’ın 1 Ocak 2026 itibarıyla AB dönem başkanlığını devralacağını hatırlatarak Lübnan’a özel bir destek vereceklerini ifade etti.
Görüşmede, Lübnan ve Güney Kıbrıs arasındaki tarihi dostluk bağları ve bölgesel iş birliği konuları ele alındı. Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olarak Lübnan’a aktif ve sistemli destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, Lübnan’ın istikrarı ve bölgenin refahı için bu desteğin önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, enerji, güvenlik, ticaret ve denizcilik gibi ikili iş birliği alanlarında da görüşmeler yapıldığı belirtildi.
Hristodulidis ve Aoun, ülkeleri arasındaki stratejik ilişkileri güçlendirecek somut adımlar atılmasına karar verdi ve Doğu Akdeniz’deki güvenlik ile istikrarı pekiştirmeye yönelik iş birliğini sürdürme iradesini belirtti. Hristodulidis’in Lübnan’a sağladığı Avrupa mali desteği artırma rolüne de dikkat çekildi.
Politis, Hristodulidis’in Lübnan ziyaretinin ardından İsrail Cumhurbaşkanı ve BAE Dışişleri Bakanı’nın da Güney Kıbrıs’a yaptığı ziyaretlerin, Suriye’deki gelişmeleri haritalandırma çerçevesinde olduğunu ve Güney Kıbrıs’ın bölgedeki iyi ilişkileri sayesinde etkili bir arabulucu olarak rol üstlendiğini savundu. Rum Yönetimi, bu çabalarla bölgedeki ortak ülkelerle bir ortak cephe ve etki alanı oluşturmayı hedefliyor.
Diğer Kıbrıs gazeteleri ise, Hristodulidis’in Lübnan ziyaretini ve AB-Lübnan stratejik anlaşması konusundaki açıklamalarını farklı başlıklarla duyurdu.